Zuinig-met-energie.nl Zuinig-met-energie.nl
 
  Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Mond tot mond  -   Links 


Fabrikant moet zuiniger apparatuur maken

Brussel dwingt fabrikanten elektrische apparaten fors energiezuiniger te maken. De Europese Commissie gaat de eisen flink opschroeven: de onzuinigste modellen worden uit de Europese winkels geweerd.

Nieuw zijn normen voor de stand-bystand, meldde de Europese Commissie vandaag. De zuinigere wasmachines, koelkasten en bijvoorbeeld telefoonladers moeten het milieu enorm helpen. Verwachte besparing vanaf 2020 is 180 miljoen ton broeikasgas CO2. Dat is evenveel als de huishoudens in Frankrijk, Italie en Engeland nu de lucht in stoten.

Grootste energiewinst wordt verwacht van zuinigere kachels. Verlichting en elektrische motoren kunnen ook nog veel energiewinst opleveren.

De Europese Commissie studeert momenteel op twintig productgroepen. Straatverlichting is vrijdag als eerste aan de beurt in een overleg met producenten en EU-landen. Later dit jaar volgt ook overleg over normen voor stand-byverbruik in onder meer tv's en computers. Jaarlijks gaat namelijk enorm veel stroom verloren door dvd-spelers of televisies op stand-by.

In 2008 volgen de eerste besluiten over energiezuinigere normen, waaronder die over straatlampen en kantoorverlichting. Uitfasering van onzuinige gloeilampen staat op de agenda voor begin 2009.