Energielabel is verplicht bij verkoop van je huis

2023-11-28
Zuinig met Energie

Energielabel is verplicht bij verkoop van je huis

In de afgelopen jaren hebben we allemaal steeds meer gehoord over hoe we onze huizen energiezuiniger moeten maken. Eén van de manieren waarop dit wordt gedaan, is via het zogenaamde energielabel. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Eén ding is zeker: je energielabel is verplicht bij de verkoop van je huis. Het is een manier om inzichtelijk te maken hoe energiezuinig jouw woning is. Eenvoudig gezegd, het is een certificaat dat laat zien hoe groen je huis is, met labels variërend van A (zeer efficiënt) tot G (minst efficiënt).

Waarom is het energielabel belangrijk?

Het energielabel speelt een steeds grotere rol in de vastgoedmarkt. Ten eerste kan het potentieel het verschil betekenen tussen het verkopen of niet verkopen van je woning. Ten tweede, en misschien wel nog belangrijker, het kan een grote impact hebben op de verkoopprijs van je huis. Een woning met een hoger energielabel kan meer waard zijn dan een vergelijkbaar huis met een lager label. Bovendien geeft het ook aan potentiële kopers een indicatie van de verwachte energiekosten, wat hen kan helpen bij hun uiteindelijke beslissing.

Het effect van het energielabel op de verkoopprijs van je huis

Terwijl veel huiseigenaren zich bewust zijn van de milieueffecten van hun huis, zijn velen zich niet bewust van het financiële effect dat hun energielabel kan hebben op de verkoop van hun woning. Uit onderzoek is gebleken dat er een sterk verband bestaat tussen de energie-efficiëntie van een huis en de uiteindelijke verkoopprijs. Huizen met een hoger energielabel kunnen tot wel 10% meer opleveren dan huizen met een lager label. Dit komt omdat kopers bereid zijn meer te betalen voor de lagere energiekosten die een efficiënter huis oplevert.

Wat als je woning geen goed energielabel heeft?

Ondanks het feit dat een energielabel verplicht is bij verkoop van je huis, zijn er nog steeds veel woningen die een F of G-label hebben. Dit betekent echter niet dat je je huis niet kunt verkopen. Het is alleen zo dat je misschien minder krijgt dan je had verwacht. Het goede nieuws is dat er heel wat manieren zijn om verbeteringen aan te brengen aan je huis om zo het energielabel te verbeteren. Het kan gaan om relatief eenvoudige maatregelen zoals het isoleren van het dak, tot meer complexe ingrepen zoals het installeren van zonnepanelen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze veranderingen niet alleen gunstig zijn voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.